Mégsem 100-as?

A mai motorokat 95-ös oktánszámú benzinhez tervezik, ennél rosszabb kompressziótűrésűt nem szabad beletenni, különben bekövetkezik a kopogásos égés. A 100-as oktánszámút viszont teljesítmény-növelés szempontjából felesleges, hiszen a benne tárolt energia pont ugyanannyi.
Sok sztorit hallani prémium benzintől megtáltosodott motorokról. A tulajdonosok beszámolói ellenére önmagában a 100-as benzin nem okoz teljesítmény-növekedést, ezt fékpadi mérések is alátámasztják.

Emelt kompressziójú motorokba elkel a 100-as oktánszámú benzin. Másik dugattyú vagy vékonyabb hengerfejtömítés alkalmazásával lehet növelni a sűrítést a hengerekben. Egy ilyen átalakítás viszont már a tuning kategóriába tartozik. Szakértelem nélkül nem érdemes belevágni, hiszen némi plusz teljesítmény helyett könnyen egy kinyírt blokk lehet a végeredmény.

A prémium benzinek nem csak oktánszámban különböznek a sima „paraszt” benzintől. A hozzá adott adalékanyagok – állítólag – tisztítják és védik a motort és az üzemanyagrendszert. Lehet, hogy ez igaz, de olyan kis különbségekről beszélünk, ami nemhogy tankolásonként, de szervizperiódusonként sem kimutatható.
Ellenben van valami, amiben egyértelműen jobb a prémium üzemanyag. Hosszabb ideig álló motornál a sima 95-ös benzin „berohad”. Bizonyos összetevők elpárolognak, a visszamaradó nyálkás, büdös trutyi pedig eldugítja a porlasztókat és tönkreteszi az üzemanyag-szivattyút. Téli tárolás előtt ajánlatos 100-as benzinnel feltölteni a motort, hogy tavasszal simán induljon, ne a motorszerelőnél kelljen kezdeni az idényt.

Egy városi legenda szerint Ausztriában, az ottani benzinnel kevesebbet fogyaszt a motor. Ez igaz is meg nem is. A benzin minősége ugyanolyan, mint az itthoni nagy hálózatoknál, viszont az utak minősége sokkal jobb, nem kell úthibákat, kátyúkat kerülgetni, felbontások miatt lassítani. A forgalom ritmusa teljesen más: az Alpokban ritkábban dugul be a forgalom és az utak sincsenek tele felesleges korlátozó táblákkal.

 

Forrás: shox.hu

About the Author: Babkó Norbert

Leave A Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A jobb ügyfélélmény érdekében az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. A sütik használatát az oldal böngészésével elfogadod További információk

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close