Autó átvizsgálás a téli autózásra készülve

Ahogy évről évre tapasztaljuk, egyre inkább eltolódnak az évszakok, így tovább tart az őszi enyhe idő is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az igazi hideg elmarad, csupán késve érkezik, éppen ezért érdemes felkészíteni az autókat a téli üzemre

Téli autózás

Üzemeltetés télen

Ma már egyáltalán nem jelent akadályt a közlekedésben a téli hideg idő, nem kell lemondanunk az autózás nyújtotta kényelemről akkor sem, ha megérkezik a hó és a fagy. Azonban a felkészülés elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen lépéseket lehet megtenni annak érdekében, hogy ne érjen váratlanul az első fagy vagy az első havazás.

Téli gumi csere

A gumik kifogástalan állapotának szükségessége a biztonságos autózáshoz talán ma már kellő figyelmet kap, mutatják ezt az őszi szezonban gumicserére váró, kígyózó sorokban várakozó emberek.

Azért olyan fontos, hogy nyári guminkat télire cseréltessük, mert a nyári abroncsok 7 °C alatt már nem biztosítanak megfelelő tapadást, ezt tovább rontja, ha az utak még jegesek, havasak is. Tehát egyáltalán nem vagyunk elhamarkodottak, ha még távolinak tűnik az első hó érkezése, de az esti és reggeli minimum hőmérsékletek már alacsonyak.

Emellett arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy a gumiabroncsok légnyomása megfelelő legyen, az ajánlott értéket érdemes tartani, és ne feledkezzünk el azt a pótkerékben is biztosítani.

Túl azon, hogy lecseréljük a nyári gumit, meg kell vizsgálni a meglévő téli gumi készlet állapotát is, szemügyre kell venni annak profilmélységét.

Téli gumiabroncs

Autó téliesítés része a futómű átvizsgálás

Talán kevéssé hangsúlyos, de a gumiabroncsok mellett a futóműnek is fontos szerepe van a tapadásban. Amennyiben a lengéscsillapító nem működik megfelelően, egy nagyobb úthiba miatt előfordulhat, hogy az egyik oldalon nem kielégítő a tapadás, ennek következtében az autó elpattog az útról. A téli autózás előtti átvizsgálás során ezt is ellenőrizni szokták a márkaszervizekben.

Fényszóró ellenőrzése

A tél beálltával a nappalok rövidülnek, egyre nagyobb szerep jut a világításnak, ezért kiemelt jelentőségű az autó világító berendezéseinek kifogástalan működése. Az autó életkorának előrehaladásának természetes velejárója az egyes alkatrészek öregedése, így egy bizonyos idő elteltével megfigyelhető a fényszóró búrájának mattulása. Ez jelentősen ronthatja a fényszóró hatásfokát annak ellenére, hogy az izzó hibátlan.

A matt lámpa könnyen helyrehozható, felpolírozásával jelentősen javítható az esti fényhatás. A fokozott használat miatt télen gyakoribb a lámpaizzók meghibásodása, amikor szükséges annak cseréje, ezért érdemes az izzókészletet is ellenőrizni.

Ablaktörlő lapát állapota és működése

A biztonságos közlekedés szempontjából kiemelt figyelmet kell fordítani az ablaktörlő lapátok állapotára is. Amennyiben csíkot húznak az ablakon vagy bizonyos felületeket nem törölnek megfelelően, ki kell cserélni azokat, hiszen rossz idő esetén meghatározó a vezetési biztonság szempontjából, hogy mennyire látunk jól a szélvédőn keresztül.

Autó téli felkészítése – a folyadékszint ellenőrzése

A hűtőfolyadék mérése megmutatja, hogy elegendő mennyiségű fagyálló áll-e rendelkezésre a hűtőrendszerben. A dermedéspont mérés eredményeképpen legalább -20 °C-os értéket kell kapnunk, mert az ennél gyengébb fagyvédelem – keményebb hideg esetén – a hűtőfolyadék befagyásával fenyeget, ami komoly károkat okozhat a hűtőfolyadék-szivattyúban, valamint a motorban is.

Fagyálló szélvédőmosó folyadék

A szélvédőmosó folyadék esetében szintén oda kell figyelni a fagyállóságra és a folyadékszintre: a nyári tisztítószert el kell használni és télre is alkalmas szélvédőmosó folyadékkal kell pótolni.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a fékfolyadék szintjének ellenőrzése veszélyes helyzetektől óvhat meg bennünket, mindenképpen szükséges azt szemügyre venni.

Akkumulátor állapotának fenntartása

Alacsony hőmérsékleteken különösen nagy terhelésnek lehet kitéve az autó akkumulátor, ezért azt is fel kell készíteni a hűvösebb hónapokra. Amennyiben a rövid utakon nem töltődik fel kellően az akkumulátor, segíthet, ha kéznél van egy  akkumulátortöltő, hogy mindenkor biztosítva legyen a megfelelő töltöttségi szint.

Figyelmet kell fordítani az akkumulátor állapotának ellenőrzésére, ha a jármű hosszabb ideig állt, például a téli szünidő alatt.

Ha már előfordultak problémák az akkumulátor működésében, akkor érdemes megfontolni egy új akkumulátor vásárlását.

Akkumulátor télen

Mit takar még a téli felkészítésre történő autó átvizsgálás?

  • A fékfolyadék szintjének ellenőrzéséről már esett szó, azonban szükséges a megfelelő fékrendszer, így a fékek, kézifék ellenőrzése is része lehet az átvizsgálásnak.
  • Senki sem szeret dideregni az autóban egy alapos hóeltakarítás után, ezért fontos, hogy problémamentesen működjön a fűtés az autóban, szükséges a fűtőventilátorok, fűtés ellenőrzése.
  • A gondtalan közlekedés feltétele az ékszíjak megfelelő feszessége, ellenőriztessük azt.
  • A téli gumiabroncsok cseréje mellett érdemes időről időre átvizsgálni a keréktárcsák állapotát is.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük