Plug-in hibrid autók

Mi a plug-in hibrid?

A hibrid olyan, elsődlegesen robbanómotoros jármű (többnyire benzines, de dízeles változatok is léteznek), amiben a hajtást elektromotor(ok) is segítik. A hibrid autók egy része képes tisztán elektromos üzemben is menni néhány km-t, de akad olyan modell is, amelyben az elektromotorok a gyorsításhoz szükséges energiatöbbletet biztosítják. A fogyasztás csökkenését ezek az autók a fékezéskor visszanyert energia újrahasznosításával érik el. 

Plug-in hibrid autó

A hibrid és az elektromos autók fejlesztésének eredménye a plug-in hibrid, amely lényegében az elektromos autó és a hibrid autó keveréke. Ezek az autók jelentik a legegyértelműbb átmenetet a hagyományos és az alternatív technológia között. Felépítésüket tekintve hasonlóak a teljesen hibrid járművekhez. Az elektromos autókhoz hasonlatosan fel tudjuk tölteni akár az otthoni elektromos hálózatról, ezen felül hatékonyan működik benzinmotorral is. Ez utóbbinak köszönhető, hogy nyugodtan tervezhetünk hosszabb utazásokat azon aggodalom nélkül, hogy esetleg lemerül az akkumulátor.

A nagyobb méretű villanymotor mellett a külső forrásból táplált energiát egy megnövelt teljesítményű, 4-12 kWh-s akkumulátor tárolja el. Ennek köszönhető, hogy akár hosszabb, modelltől függően 25-50 km távolságot is meg lehet tenni kizárólag elektromos hajtással. Városi közlekedés során így egyáltalán nem szükséges beindítani a benzinmotort, mivel ez a hatótáv lefedi egy átlagos autós napi városi közlekedését.

A plug-in hibridek fent említett, vitathatatlan előnye, hogy a belső égésű motornak köszönhetően hosszabb utazásnál a hagyományos autókhoz hasonlóan működtethetőek. Ezért érdemes a plug-in hibridek mellett dönteni olyan esetekben, amikor a mindennapok során viszonylag kis távolságokat teszünk meg, azonban évente több alkalommal hosszabb utakra indulunk.

Megemlítendő, hogy az ilyen típusú járművek használata némi tudatosságot igényel, hiszen, ha nem töltjük fel rendszeresen az akkumulátort, akkor az csak plusz súlyt jelent a járműben. Továbbá a rosszul használt plug-in hibrid szén-dioxid-kibocsátása meghaladhatja egy azonos kategóriájú dízelmotoros gépjárművét, valamint a full hibridhez viszonyított ártöbblete nem térül meg.

Hibrid autó előnyei

A plug-in hybrid járművek egyik nagy előnye a gazdaságosabb utazás, köszönhetően annak, hogy kevesebbet kell üzemanyagra költenünk. A másik szempont a környezettudatos vásárlók körében a jármű környezetre gyakorolt kevésbé kártékony hatása, mivel a tölthető plug-in hybrid autó kevesebb CO2-t bocsát ki, kevesebb benzint fogyaszt.

Azokban a háztartásokban, ahol az éjszakai áram olcsóbb, vagy hasznosítják a napenergiát, még költséghatékonyabbá tehető az autózás egy plug-in hybriddel.

Plug-in hibrid autó előnyei

A hibrid autó menet közben még energiát is képes termelni.
Hogyan?
A jármű visszatápláló rendszere nagy hatékonysággal hasznosítja a regeneratív fékezéskor és lassításkor keletkező hőenergiát, amit elektromos árammá alakítva az akkumulátorban tárol, hogy gyorsításkor vagy folyamatos haladáskor fel tudja használni az autó mozgatására.
Ez a kiemelkedő hatékonyság azt jelenti, hogy a plug-in hybrid rövid utakon még akkor is takarékosabb a hibrid változatnál, ha le van merülve az akkumulátora.

A plug-in hibrid és tisztán elektromos autók is a legtöbb fővárosi és nagyvárosi székhelyű cég és önkormányzat számára praktikus megoldást jelenthetnek, ugyanis az elemzések szerint, az ilyen flottákba tartozó autók 75%-a jellemzően maximum csupán 50 km-t tesz meg naponta, mindezt városi forgalomban.

Érdemes figyelemmel kísérni az aktuális pályázatokat, mivel az időszakosan kihirdetett állami támogatási pályázatok keretében extra kedvezménnyel juthatunk hozzá ezekhez a járművekhez, így kompenzálható az alapvetően magasabb beszerzési ár.

Hogyan történik egy plug-in hibrid töltése?

A plug-in hibrid járműveket az elektromos hálózathoz csatlakoztatva lehet tölteni, csakúgy, mint a teljesen elektromos járműveket.

Az autót útközben csatlakoztathatod az egyre több parkolóban, autópálya melletti pihenőkben megtalálható töltőállomások valamelyikéhez. 

Otthoni töltés során pedig egyszerűen a hálózati konnektorhoz csatlakoztathatod az autót a töltőkábel segítségével, de egy nagyobb teljesítményű otthoni Wallbox-hoz (fali töltő) csatlakoztatva még gyorsabban megoldható a töltési folyamat.

Plug-in hibrid töltése

A plug-in hibrid autó és a fenntarthatóság

Mind a magánszemélyek, mind a vállalatok részéről egyre növekszik az igény a környezettudatos közlekedésre, a klímakatasztrófa megakadályozására, ennek jegyében keresik a legjobb megoldást az autózásban.

A folyamatos fejlesztések ellenére többekben visszatartó erő a hatótáv és a töltési infrastruktúra esetleges korlátozottsága, emiatt nem kockáztatják, hogy tisztán elektromos autóra váltsanak. Ezt a bizonytalanságot fokozhatja, hogy a nagy ütemű technológiai fejlesztések következtében kiszámíthatatlan az elektromos autók maradványértéke.

Mivel a tisztán elektromos, zéró kibocsátású járművek mellett több egyéb fajtája is létezik a villanyautóknak, mint a plug-in hibrid autók, így azok köztes megoldást jelentenek a hagyományos meghajtású és a tisztán elektromos modellek között. A plug-in hibrid járművekkel megtehetjük az első fontos lépést a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért

A hibrid járművek mellett szól – többek között – az, hogy a hagyományos meghajtású modellekhez viszonyítva jelentősen kevesebb szennyezőanyagot bocsátanak ki, csendesebbek, ráadásul különleges vezetési élményt nyújtanak.

Üzemanyag költségük is jelentősen alacsonyabb, mivel az elektromos hajtásnál azonos távolságra számítva az áram kevesebbe kerül, mint a benzin vagy gázolaj, a hibrid meghajtás pedig átlagosan 10-20%-kal csökkenti a fogyasztást.

Plug-in hibrid alkatrész

Az elektromos autók kevesebb forgó-kopó alkatrészt tartalmaznak, így a szerviz- és fenntartási költségeik is alacsonyabbak a tisztán robbanómotoros társaikénál. Megemlítendő, hogy a plug-in hibrid és elektromos autók szervizelése még gyerekcipőben jár, nem mindenhol megoldott.

A hibridek szintén nagy előnye, hogy nem szükséges figyelni az akkumulátor töltöttségét úgy, mint az e-autók esetében, ezért töltési idővel sem kell számolni az utazás során, ami sokaknak okoz kellemetlenséget.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük